poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Skórka pomarańczowa


Ostatnio przyszła mi na myśl żeby samej zrobić skórkę pomarańczową, taką jak robiły kiedyś nasze babcie i mamy. Tylko jakoś przegladając przestrzen internetową nie znalazłam ciekawego i dobrego przepisu. Na razie zgromadziłam AŻ ! skrórkę z 1 pomarańczy, i skrzętnie schowałam ją za radą koleżanki z domu do zamrażalnika. Ciekawa jestem czy bedę na tyle wytrwała aby ja samą zrobić. Przeważnie kupuję w sklepach gotowe, tym razem chciałabym zrobić coś sama aby mieć z tego frajdę i zapasy.
Ciekawe czy można z innych owoców zrobić smaczną skórkę, ktora przyda się do ciast czy potraw? I czy mozna takie bakalie użyć do ciasta drożdzowego????? Kiedyś jak byłam młodsza zrobiłam kilka razy ciasto drożdzowe ale zawsze mi wychodził zakalec, sama nie wiem czemu. Teraz mam trochę opory, ale bardzo bym chciała bo moja połówka uwielbia wręcz drożdżowca!! Dla niego pokusiłabym sie zrobić zeby w koncu wyszło mi jak trzeba.
Bardzo lubię odwiedzać blogi o wypiekach, a ostatnio coraz cześciej blog Liski http://whiteplate.blogspot.com/ . Która wg mnie w rewelacyjny sposób piecze wszystko z dodatkiem drożdży !
No dobrze koniec marzenia, trzeba zabrać się do działania. Jak wszystko porobię to zdam relację z działań.
Kończąc muszę się pochwalić swoimi nabytkami, które zakupiłam na festiwalu country w Coventry.



puzdereczko na różne rożnosci





zapinka do włosów ( z ktorej jestem bardzo zadowolona)


Brak komentarzy: